2 mei 2015

Rijstevlaai met kersen

Oh wat een heerlijke vlaai.
Het is even wat werk maar elke minuut meer dan waard.
Ik neem dessert rijst, maar risotto rijst of een andere ronde korrel rijst kan ook.
Een gewone vlaaivorm is meestal niet zo hoog dus ik heb hem in een springvorm van 24cm gemaakt.


Rijstevlaai met kersen 


Voor de bodem:
150 ml lauwe melk
50 gr suiker
15 gr droge gist
1 ei
75 gr zachte boter
300 gr bloem
1/2 tl zout

Voor de rijst:
250 ml melk
200 ml slagroom
80 gr suiker
100 gr rijst
1 el vanille extract
1 eierdooier
Klontje roomboter

Blik kersen vlaai vulling

Eerst het deeg.
Meng melk, suiker en gist en laat 5 minuten staan.
Voeg bloem en zout toe en roer door elkaar. Kneed daarna de boter en ei er doorheen.  Het is een zeer plakkerig deeg. Ik doe het daarom in de deegmachine.
Laat het deeg een uurtje rijzen.

Zet de melk en slagroom met suiker en vanille voor de rijst op het vuur.
Als het kookt mag de rijst er bij.
Roer geregeld door. Proef of de rijst goed gaar is. Zet het vuur uit en roer na 5 minuten het eierdooier en boter er door heen.

Het deeg plakt waarschijnlijk te erg om het uit te rollen. Duk het daarom gewoon uit in de springvorm. Zorg dat de randen ongeveer 0,5 cm dik zijn. Laat het deeg 15 rusten en verdeel daarna de rijst over de bodem en bak in 20 minuten gaar in een oven van 180 C.
De rijst kan wat omhoog komen maar dat zakt weer in als de vlaai afkoelt.
Verdeel de kersen over de rijst en laat de vlaai goed afkoelen.

Voor de echt smullers kan je er wat extra pure chocolade er overheen raspen.

Geen opmerkingen: