22 februari 2015

Chorba



Op een kille winterdag zoek ik graag naar een gerecht dat het lijf en hart verwarmd. Deze stevige soep lukt dat zeker. Chorba is een gerecht dat tussen een maaltijdsoep en een stoofschotel inzit. Van Marokko tot Egypte kom  je deze stevige soepen tegen, die vooral in de maand Ramadan gegeten worden om het vasten mee te verbreken.

Ik heb een recept uit Algerije en daar gaat een gebroken tarwe in, Frik. Dit is te koop in noord Afrikaanse winkels. Heb je het niet in huis kan je er ook bulgar of vermicelli door doen.  Maar als je het kan krijgen zal je merken dat het een geweldige extra smaak geeft.

Chorba

5 personen

400 gr vlees (rund, kip, lam)
1 ui in ringen
3 teentjes knoflook
1 selderij stengel, ringen
1 flinke worel
1/2 fles pompoen
2 tomaten, kleine stukjes
1 blikje tomaten puree
1 blik kikkererwten
1/2 kopje rode linzen
1/2 kopje frik
1/2 ingemaakte citroen of gedoogd limoentje
2 el gedroogde munt
1/2 el kaneel
1/2 el koriander poeder
1/2 el paprika poeder
1 el ras de hanout
1 1/2 liter bouillon 
verse koriander 

Zoals je op de foto kan zien is het eigenlijk heel makkelijk. Gewoon alles in een pan, of zoals ik in de slowcooker doen en rustig afwachten tot het klaar is. Proef of de smaak goed is. Als je van pittig houd kan je er wat harissa door doen of er bij serveren. 
Heerlijk met wat brood.

 

Geen opmerkingen: